‘De toekomst van de vrijheid’ Symposium Rotterdam

vrijheid-toekomst

‘De toekomst van de vrijheid’, een interessant en actueel onderwerp om eens over na te denken of van verschillende kanten te belichten.
Op 16 januari organiseerde studiecentrum antroposofie Rotterdam dan ook het laatste jongerensymposium van een drieluik met dit onderwerp.
Het prachtige gebouw van de vrije school Rotterdam stond open om een gevarieerde groep met ongeveer 90 gasten, zowel jongeren als volwassenen en ouderen te ontvangen voor een goed gevulde dag!

Kennismaking
Als opstart kreeg de gehele groep een spelworkshop van eerstegraads dramadocent, theaterregisseur en coach Daan Beckers. Oefeningen waarmee lichaam en geest werden aangesproken Door dit met verschillend mensen uit de ruimte te doen werd de groep actief en ontmoette je ook snel op een bijzondere manier nieuwe mensen.

Om vervolgens rust en concentratie terug te brengen deed de hele groep mee met een meditatie geleid door Willemijn van Source of Light.

Lezingen en informatie
Met volle concentratie kon iedereen nu luisteren naar een interessante lezing gegeven door Jac Hielema van Economy transformers. Hij vertelde hun visie over verschillende economische systemen en hun streven naar de zogenoemde vrij-gelijk-samenleving.

Een samenleving waarin de individuele mens zich in vrijheid kan ontplooien en een economie waarin in overleg capaciteiten en behoeften worden afgestemd.

Hierna was tijd om te praten en onderwijl te genieten van een heerlijke verse soep als lunch. Na de lunch gaf Bob de Wit een korte presentatie over zijn boek society 4.0 waarna iedereen kon rondlopen op een kleine informatiemarkt. Van tafels met heerlijke gezonde bonbons tot informatie over straling, economie, machtsstructuren en kunst konden worden bezocht voor een goed gesprek of informatie.

Workshops
Iedereen had vervolgens de kans om je te verdiepen in een onderwerp naar eigen interesse en dus kon je kiezen tussen 6 gevarieerde workshops:

  • Euritmie – Een expressieve danskunst op harmonieuze muziek gegeven op de vrije school
  • Verbindend salsa – Een workshop voor het leren van de basisbeginselen van deze prachtige verbindende dans. Gegeven door Jenny spaargaren en Edwin Nijon
  • Filosofie van de vrijheid – Een interessante verdieping op de eerdere lezing van Jac Hielema
  • Zelfhelend lichaamsbewustzijn – Lisette Thooft gaf de workshop zelfhelend lichaamsbewustzijn. Aan de hand van een paar simpele oefeningen, zoals bewust rechtop lopen, naar je hart luisteren, je ogen rollen, werd er geleerd hoe je meer in je lichaam aanwezig kunt zijn.
  • Fenomenologie – Jan van Gils
  • Zielsonderzoek –Annemarie Homoet

Na deze interessante workshops was er tijdens een gezamenlijke afsluiting tijd om je gevoel en ervaring over deze dag te delen. Veel volwassen en ouderen waren dankbaar en geëmotioneerd door de krachtige aanwezigheid van de vele jongeren en veel mooie ervaringen en bevindingen over het symposium en de sfeer werden gedeeld. Al met al een prachtige inspirerende dag met veel nieuwe kennis en kracht.

Wil jij graag meer weten over het systeem van economy transformers en misschien hier zelf wel iets in betekenen? Houd de pagina van plan J in de gaten voor een komende jongerendag met dit onderwerp. Zien we je daar?

Voorkeuren
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.